Nog Meer...
Speciaal
voor jou!

Ontdek wat er nog meer te doen is!

apr 18, 2014
proefdewijk2014-902dec77597c1e6223f188b54192b73b.png

 

Ondertussen weet bijna iedere inwoner van deze prachtige stad wel dat het Zeeheldenkwartier the place to be is.

 

Er zijn super leuke unieke winkels, maar ook steeds meer evenementen. Al een aantal jaar het succesvolle super gezellige Home Made Market in april en september. Het Zeeheldenfestival in de zomer, dit jaar voor het eerst het Designkwartier Den Haag waarover ik in een andere blog alle ins en outs zal schrijven.

 

Zojuist werd mij ingefluisterd dat er ook dit jaar weer een Proef de Wijk! is; op zaterdag 31 mei.

En als je net als ik van veel en lekker eten voor een proefprijsje houdt is dit festival een feestje! Het Prins Hendrikplein wordt omgetoverd tot kookeiland, een waar openlucht restaurant waar je een eigen menu kunt samenstellen.

 

Naast al het fingerfood is er ook live muziek van dj-collective Tabass-co samen met live sax van Boris Deluxe (Splendid) = heel leuk lekker dansen! Voor de hobbykoks zijn er smaakvolle interviews om de kookkunsten thuis nog wat aan te scherpen. En zoals altijd is er ook vermaak voor de kinderen.

 

Een kleine greep uit de keukens van het kookeiland zijn:

JunkFoodLe BetronPiet Hein 59Curry en Cocos en Smokey's.

 

Liefs,

Babiche Knaap

Normal gets you nowhere

 

PS. Hieronder alvast een voorproefje van vorig jaar!

 

 

Tags Blog  Blog  Blog  Blog  Blog  Blog  Blog  Blog  Blog 
apr 18, 2014
Zonnebloemen-2229336554c6c7a642f709bd9374d80f.jpg

 

Als je denkt aan zonnebloemen, denk je misschien wel als eerst aan het schilderij van Van Gogh of aan je basisschool (het is bizar hoeveel basisscholen “De Zonnebloem” heten!), of aan de velden vol met zonnebloemen op vakantie …die allemaal dezelfde kant op kijken. Ik denk sinds vorig jaar aan onze eigen enorme zonnebloem die iedereen die door de Piet Heinstraat fietste toewuifde.

 

We hadden 2 zonnebloemzaadjes tussen de stoeptegels gestopt, in een kiertje van net een centimeter. De kleine sprietjes die al na een paar weken tevoorschijn kwamen hebben we vertroeteld en elke ochtend toegejuicht! Twee zonnebloemen in een heel klein kiertje was eigenlijk veel te krap dus de sterkste werd groter en groter en die andere …tja die bleef een soort baby zonnebloem. Onze trotse moeder zonnebloem werd ruim twee meter hoog en had een bloem van wel 30 cm doorsnee! Als het zo’n ochtend was dat je op de fiets zat met open jas en zonnebril dan was het echt raak. Je zag mensen gaan glimlachen bij het zien van onze zonnebloem, kinderen in bakfietsen wijzen “kijk mama, grote bloem!”, mannen in pak die spontaan riepen “goede morgen, wat een prachtige zonnebloem!”. 

 

Tot op een dag de zonnebloem knakte, het hart vol heerlijke zaden was zo zwaar geworden dat de steel ‘m niet meer kon dragen. Het was ’s nachts gebeurd en een vroege vogel heeft de zonnebloem die over de hele stoep lag voorzichtig tegen de gevel aan gelegd, om te voorkomen dat iemand er overheen zou lopen of fietsen. Nog een paar weken lang was er dagelijks een voorbijganger die verward opkeek en vroeg waar de zonnebloem was gebleven. 

 

Alle winkeliers uit het Zeeheldenkwartier gaan er voor zorgen dat er deze zomer nog veel meer trotse zonnebloemen opkomen in de wijk, en dat er nog veel meer voorbijgangers spontaan gaan glimlachen. 

 

En speciaal voor alle bewoners van het Zeeheldenkwartier zijn er vanaf vandaag gratis zonnebloemzaadjes.

De zaadjes kunnen worden opgehaald bij Wauw, Piet Heinstraat 57. (als je niet in het zeeheldenkwartier woont en tegen de dames van Wauw vertelt dat je op de basisschool De Zonnebloem hebt gezeten …dan zwichten ze wel hoor!).

 

Nog wat leuke weetjes…

  • Bijen zijn gek op zonnebloemen!
  • Als de zonnebloem bijna is uitgebloeid kan je de kop er af snijden en ondersteboven te drogen hangen. Na een week of 2 kan je de pitten er met gemak uit halen en ze oppeuzelen of bewaren om volgend jaar weer te planten (1 bloem heeft genoeg zaden voor een heel veld!)
  • Voor 1 liter zonnebloemolie heb je anderhalve kilo pitjes nodig!!
  • Hoogste zonnebloem ooit was 8,03 meter – het geheim was zijn eigen compost van grasmaaisel, bladaarde en aardappel . Vooral de aardappel zou met zijn vele voedingsstoffen voor veel extra groeikracht zorgen!!!

 

Op naar een zomer vol zonnebloemen, veel dagen fietsen met open jas en zonnebril! …en blije bijtjes.

Liefs, Eva

 
Tags Blog  Blog  Blog 
apr 10, 2014
sailor-f0123b95360cf9c88771037b4f0cf516.jpg
Hello sailor, it's spring!
Tags Blog  Blog  Blog  Blog  Blog  Blog  Blog  Blog  Blog  Blog  Blog 
apr 8, 2014
Unknown-dc400a8a8fefaeb6ae277843478eba8e.png

We zij helemaal in de ban van zaaien en rommelen in de tuin. En omdat april soms gewoon even doet wat ie wil halen we dat buitengevoel naar binnen met deze schattige eierdoptuintjes.

 

De eerst volgende keer dat je een eitje gaat bakken kan je in een paar stappen een eierdoptuintje maken.  

Dit heb je nodig;

  • Rauw ei, of meer natuurlijk!
  • klein beetje aarde
  • zaadjes (kan natuurlijk elke zaadje zijn!)

 

Maak voorzichtig een gaatje in de bovenkant (het spitse deel) van het rauwe ei, dat kan door er met een lepeltje op te slaan en met je nagels een klein stukje schil weg te breken.

Laat de inhoud er uitlopen in een bakje.

Pel nog wat extra van de rand af zodat je een ruime opening krijgt, het leukst is wel als je boven de helft blijft.

Spoel het eierdopje even schoon onder de kraan.

 

Om het eierdopje te laten staan moet je een platte onderkant maken. Sla voorzichtig met een lepel tegen de dichte kant zodat er een deuk in komt, vaak is een klap al genoeg en zal je zien dat het eierdopje blijft staan.

 

 

Vul het eierdopje met aarde. Je kan gewoon een beetje uit de tuin scheppen of wat potgrond gebruiken. Als de aarde die je hebt wat compact lijkt is het verstandig om er wat zand door te mengen. Zand maakt de aarde losser en zorgt ervoor dat de zaadjes makkelijker kiemen.

 

Leg een paar zaadjes (of als het een boontje is dan eentje) op de aarde. De regel met zaaien is dat de zaadjes zo diep onder de aarde moeten als ze zelf dik zijn. Dus met veel klein zaad betekent dit dat je er maar een heel dun laagje aarde over heen moet strooien.

 

Besprenkel de aarde met een beetje water (bijvoorbeeld met een theelepeltje)

 

Zet de eierdopjes in de vensterbank of op een ander licht plekje.

 

Het licht een beetje aan de zaadjes die je gebruikt hebt maar binnen de kortste keren zal je een klein groen sprietje ontdekken in de eierdop (sla bijvoorbeeld is al na 5 dagen zichtbaar). Let wel op dat de aarde niet helemaal uitdroogt, een beetje vocht is nodig om het zaad goed te laten kiemen.

 

Elke keer als je een eitje gaat bakken kan je er eentje bij maken!

Als je zaden gebruikt van groente of kruiden die als ze groot zijn naar buiten kunnen dan kan je met het verplaatsen de eierdop kapot knijpen en deze mee in graven. Eierschalen zijn een organisch materiaal en rijk  aan mineralen die waardevol zijn voor de groei van planten. Je kan met een potlood heel makkelijk schrijven op een eierschil, dus om te onthouden wat je gezaaid hebt schrijf je het gewoon op de schil!

 

Veel plezier ermee

Oh ja en die inhoud die je eruit hebt laten lopen wordt natuurlijk een heerlijk geklutst eitje met bijvoorbeeld verse bieslook (mmmmm …die staat bij ons al te pronken in de tuin!)

 

liefs eva en nina,

mrt 23, 2014
Unknown-28f64294d8832966ed65953340d61bce.png

 

Designkwartier: Slow-design, food & lifestyle

Vrijdag 16 t/m zondag 18 mei

 

Let op: Designkwartier zoekt extra ruimtes

 

Een nieuw festival in eigen buurt: Designkwartier

Vers design van Nederlandse bodem, met primeurs van de designweek in Milaan,vintage lifestyle en interieur, kunst en slow-designmenu’s maakt een bezoek aan de wijk voor de bewoner een nieuw avontuur en voor een het landelijke publiek extra de moeite waard. Designkwartier is er voor liefhebbers en leken. Tijdens het festival zijn er pop-up stores, specials in bestaande winkels en exposities. De bezoeker maakt kennis met design recht uit het atelier en met de verhalen van de ontwerpers. Kopen kan; van een klein mooi cadeau tot een meubel voor de rest van je leven.

 

Pop-up stores, Design Warenhuis, musea en horeca

Een inspirerende route door het Zeeheldenkwartier leidt langs bekende speciaalzaken als Edwin Pelser, Wauw, Crunch en Tas-ka. In pop-up stores presenteren ontwerpers hun bijzondere collecties en unieke stukken. Museum Panorama Mesdag voegt werk van Christien Meindertsma toe aan het beroemde panorama uit 1880. Designkwartier presenteert zowel up-and-coming ontwerpers als Casper Tolhuisen en Studio Snowpuppe, als de nieuwste producten van gevestigde namen zoals Thomas Eyck, Floris Hovers en Tiddo de Ruiter. Eigen Huis & Interieur hoofdredacteur Mary Hessing opent in haar woonhuis een tijdelijk designwarenhuis met haar persoonlijke design favorieten. In De Reactor ontdekken bezoekers de werking van een creatief proces.

 

Locatie beschikbaar?

Hoe meer locaties, hoe groter de programmering van het festival. Designkwartier is dus op zoek naar extra locaties. Heeft u bijvoorbeeld een mooie garage, schuur of andere ruimte die u ter beschikking wilt stellen? Mail dan naar info@designkwartier.com.

 

 

www.designkwartier.com (vanaf medio maart 2014 online)

Entree: gratis

 

Volg ons op:


FACEBOOK

TWITTER

 

 

Tags Blog  Blog  Blog  Blog  Blog  Blog  Blog  Blog 
mrt 5, 2014
wauw_workshops-3d81553cec35bb167b1227ebc4da69d7.png

 

Vorig jaar duurde het zo verschrikkelijk lang voordat de lente kwam.

Ik ben gek op de winter hoor, maar als die lekkere korte februari voorbij is dan word ik altijd overvallen door de behoefte aan zon en licht. Mijn schuurtje thuis is een soort dumpplek voor alle dingen waar ik opeens aan het eind van de zomer geen zin meer in heb. Meestal gaat het schuurdeurtje al een keertje open in februari en meestal ook weer heel snel dicht. Vorig jaar heb ik bedacht dat ik het nu echt eens helemaal anders zou gaan doen! Ook mijn moestuintje zou ik veel gestructureerder gaan aanpakken. Ik heb zelfs een schriftje gemaakt met een planning en was lekker op tijd begonnen met voorzaaien in mijn vensterbank.

 

Dat schriftje is leeg gebleven, die schuur was aan het eind van de zomer weer net zo erg als altijd en gelukkig kon ik die gekke late lente de schuld geven van heel veel mislukkingen.

 

…En met weer vreselijk veel zin in een lang wroet seizoen heb ik al helemaal bedacht hoe ik het dit jaar ga doen. Ik laat me helemaal door de zonnestralen leiden. Moestuinieren is namelijk heel eenvoudig en is wat mij betreft het aller-leukst als je het allemaal een beetje laat gebeuren. Je kan die tomaten die je veel te laat heb gezaaid ook best nog in september binnen rood laten worden hoor en die doorgeschoten rucola heeft zo veel mooie bloemetjes dat ik daar ook weer heel blij van word.

 

Vanaf volgende week hebben we weer mini moestuintjes bij WAUW in de Piet Heinstraat. De oude veilingkistjes vullen we met biologische aarde en je krijgt er zaden bij (natuurlijk ook bio) die je gewoon direct in de aarde kunt planten. Jij zorgt voor alleen af en toe wat water en liefde de zon doet de rest!

 

En als je nu al zin hebt in een vensterbank vol baby plantjes die je op een later moment naar buiten mag brengen kan je nu best al wel beginnen. Je kan ze ook op laten komen in zo’n plastic bakje van bijvoorbeeld tomaten, dat is een perfecte mini kas.

 

Oh wat zullen we weer blij worden van die eerste groene sprietjes die boven de aarde uitkomen en de eerste vruchten die we kunnen plukken! Kom maar lente! We zijn er klaar voor!

 

Wil je even op weg worden geholpen met het moestuinieren dan kan je bij Wauw ook workshops volgen, 11 en 12 maart zijn de eerste workshops!

 

Kijk op www.wauw.nu voor alle data.

 

★ WAUW ★ 
Piet Heinstraat 57 
2518CC Den Haag 
www.wauw.nu 
070-2013737 
open di t/m za van 10:00 tot 18:00 

Like ons op FACEBOOK!
 
 
Tags Blog  Blog  Blog  Blog  Blog  Blog  Blog  Blog 
feb 25, 2014