18 oktober 2018
Duurzame helden van de toekomst

Het aanbod van duurzame producten en diensten is groot in het Zeeheldenkwartier. Hoewel we er geen beleid op loslaten, lijkt het soms alsof duurzaamheidsdenkers door onze wijk worden aangetrokken. Deze initiatieven zijn klaar voor de toekomst! Jij ook?

Zeeheldenmarkt

Iedere donderdag van 11.00 tot 19.00 uur kun je dagvers, ambachtelijk en duurzaam boodschappen doen op de Zeeheldenmarkt op het Prins Hendrikplein in Den Haag. Deze kleine markt blinkt uit in een veelheid aan verse boodschappen, want je vindt hier een totaal aanbod (h)eerlijk biologisch vlees, vis, zuivel, eieren groenten, fruit en noten. Veelal producten die ergens anders niet of zelden verkocht worden. Tot donderdag, namens de Notenkoning, Bio-Groente, Paul de Wit, Willem Quak, en Vishandel Toet.

Meer informatie: https://www.facebook.com/Zeeheldenmarkt

Anti-Rommelwapen

Het Anti-Rommelwapen van Supportmarkt debuteerde tijdens het Proef de Wijk foodfestival. Wat dat wapen is? Je ‘koopt’ op het festival een statiegeldbord en -glaswerk. Je laat het tussendoor gratis laten afwassen en aan het einde van de dag lever je het weer keurig in of neem je het als aandenken mee naar huis. Een stuk minder belastend dan al dat plastic dat aan het einde van de dag uit de containers puilt. Tijdens ‘ons’ eetfestijn op het Prins Hendrikplein werden zo 32 containers minder troep geproduceerd! Het zou een mooi streven zijn als dit dé standaard zal worden op alle evenementen in onze wijk, maar het liefst natuurlijk in heel Den Haag of Nederland. 

Lekkernassuh

Lekkernassuh is onderdeel van een transitieprogramma met als doel gezond, eerlijk en lekker eten toegankelijk te maken voor iedereen in de stad. Voedsel is een sociaal bindmiddel dat in al haar eenvoud, een aantal universele waarden heeft die in vrijwel elke cultuur terugkomen. ‘Lekker nassûh’ groenten worden verkocht vanuit de oude gymzaal aan de Witte de Withstraat. Alles is biologisch geteeld, lokaal, van het seizoen en hebben zo min mogelijk verpakkingsmateriaal. Wekelijks worden er pakketten met ten minste 7 groenten aangeboden voor € 12,50 of 1,25 uur met Timebank.cc.

Meer info: https://www.lekkernassuh.org

Duurzame Zeehelden

Duurzame Zeehelden is een initiatief van bewoners van het Zeeheldenkwartier. Duurzame Zeehelden moet leiden tot een bewuste gemeenschap van bewoners en tot vervolginitiatieven die de wijk in het algemeen en huizen in het bijzonder, duurzaam maken. Met verstand, pragmatisch en zonder torenhoge kosten. Voor iedereen, met iedereen. Dit najaar kan er met de Haagse Hogeschool een zgn. 'minor' opleiding worden gedaan met de verduurzaming van het Zeeheldenkwartier als onderwerp. Delen van colleges zullen als Gast Colleges 'Zeehelden Verwarmen Gasvrij' worden gegeven in Vrijplaats Utopie (Waldeck Pyrmont kade 116)  Toegang is gratis of kijk colleges terug via Youtube

Meer informatie: https://www.zeeheldenverwarmengasvrij.nl